DÜNDEN BUGÜNE HAYATIMIZIN HER ALANINDA KULLANDIĞIMIZ CEP TELEFONLARININ TARİHİ

DÜNDEN BUGÜNE HAYATIMIZIN HER ALANINDA KULLANDIĞIMIZ CEP TELEFONLARININ TARİHİ

                                               DÜNDEN BUGÜNE HAYATIMIZIN HER ALANINDA KULLANDIĞIMIZ CEP TELEFONLARININ TARİHİ

 

Telefonlar günümüzde çok kısa bir süredir bulunmakta. Patentini Graham Bell 1876 yılında almıştır. Aslında ilk telefon yanlışlıkla icat edilmiştir. Graham Bell telgrafların mekaniği hakkında araştırmalar yaparken kablolar arasında ses iletimini keşfetmiş böylece ilk telefonun icadının temelleri atılmıştır.

 

İlk olarak Ahizeli telefonlar icat edildi. Amerikadan başlayarak tüm dünyaya yayılmaya başladı. Daha sonrasında hepimizin hatırlayacağı çevirmeli telefonlar kullanıma başladı. Çevirmeli telefonlar aramak istediğimiz numarayı tek tek telefon üzerinde bulunan çevirmeli tuş takımına girilirdi böylece arama gerçekleştirilirdi.

 

Telefon teknolojisi kablolarla iletilen sesler olduğundan bu kabloları birbirine bağlamak için santraller ihtiyaç duyulmuştur. Telefon santrali, birden fazla telefonun birbirini aramasını sağlayan, ses, görüntü ve mesaj iletişimi için aracılık eden ve genellikle iş ortamlarında kullanılan çok hatlı bir telefon sistemidir.

 

Santrallere ve çevirmeli telefonların kullanımına son veren ise 1960’lı yıllara doğru elektroniğin gelişmesi ile ilk tuşlu telefonların kullanıma başlanması oldu. Tuşlu telefon, düğme tabanlı giriş ve küçük ekranlı, eski nesil telefonların form faktörünü'nü koruyan bir cep telefonudur.  Telefon ve nostaljiden bahsetmişken ankesörlü telefondan bahsetmemek olmaz. Yaşı 30’un üstünde olan herkes hayatında 1 kere ankesörlü telefonun başında sıra beklemiştir. Ankesörlü telefon ise ücret yerine geçen herhangi bir jeton, telefon kartı veya kredi kartı kullanılarak konuşma yapılan umumi telefon türüdür.

 

Günümüzde kullandığımız telefonların teknolojisine bizi yaklaştırmaya başlayan durum ise Radyonun icadı olmuştur. Radyonun icadı cep telefonlarının atası olan Telsiz telefonun icadını mümkün kıldı. Kablosuz telefon, taşınabilir ve gövdesine bir kablo ile bağlı olmayan bir telefondur.

 

Radyo  frekansları ile veri iletimi başladıktan ve telsiz telefonun havada ve denizde kullanımı sağlandıktan sonra sıra cep telefonları geldi. Artık herkes haberleşmeyi cebinde taşıyabilecekti. Cep telefonu, kolayca taşınabilen, geniş kapsama alanlı, kablosuz telefon sistemini kullanan bir iletişim ve multimedya aygıtıdır. Cep telefonunun mucidi Amerikalı Jhon Francis mitchellve Martin Cooper'dır. Motorola şirketinde mühendis olarak çalışırken 1973'te ilk cep telefonunu geliştiren Martin Cooper, "İlk cep telefonları bir kilodan ağırdı, bataryası 20 dakikadan fazla dayanmıyordu, ancak bu telefonların uzun süre elde tutulmaması açısından iyiydi" demiştir

 

Telefon teknolojisinin son geldiği nokta ise her şeyi yapmamızı mümkün kılan Akıllı Telefonlar oldu. Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır.