VPN’İ TANITIYORUZ

VPN’İ TANITIYORUZ

Öncelikle VPN Kişiye özel sanal bir network bağlantısıdır yani kullanıcı adı ve şifre ile herhangi bir noktadan güvenli bir bağlantı yaparak şirketinizin networküne aynı şirket ağına bağlıymış gibi çalışmanızı sağlayan bir network servisidir. VPN bağlantısı yaptığınızda hangi servise bağlandıysanız artık o servis üzerinden internete bağlanabilirsiniz. VPN yapısının kullanılmasındaki amaç şirketiniz içerisindeki sunucu ve paylaşım alanalarına sanki şirketteymiş gibi kullanabilmektir, aynı şekilde şirket IP adresine tanımlı servisleri aynı şirketteymiş gibi evimizden kullanma imkanı da sağlamaktadır. Home Office çalışanlar pekte uzak değildir aslında bu yapıya.

 

VPN, "Sanal Özel Ağ" anlamına gelir ve genel ağlar kullanılırken korumalı bir şebeke bağlantısı oluşturmaya olanak verir. VPN programları internet trafiğinizi şifreler ve çevrimiçi kimliğinizi gizler. Böylece üçüncü kişilerin çevrimiçi hareketlerinizi takip etmesi ve veri çalması zorlaşır. Şifreleme gerçek zamanlı olarak gerçekleşir.

 

 

Peki Nasıl çalışır bu VPN derseniz ? Basitçe şu şekilde özetleyebiliriz. VPN bağlantısı yaptığınız servisin networküne sanki oradaymış gibi bağlı olmak ve oradaki servisleri oradaymış gibi kullanmak diyebiliriz. Siz VPN sunucusuna bağlandığınızda O sunucu ile aranızda özel bir tünel oluşturulur ve internet akışınız artık o tünelden akmaya başlar. Dolayısıyal bu tünel hangi ülkede ise o ülkenin internetini kullanmış olursunuz.

 

Başka bir deyişle; VPN, IP adresinizi VPN ana bilgisayarı tarafından yönetilen özel olarak yapılandırılmış bir uzak sunucu üzerinden yeniden yönlendirerek maskeler. Yani siz internette VPN ile gezinirken VPN sunucusu verilerinizin kaynağı olur. Bu, İnternet Servis Sağlayıcınızın (ISP) ve üçüncü kişilerin ziyaret ettiğiniz web sitelerini veya gönderdiğiniz ve aldığınız verileri göremediği anlamına gelir. VPN, bütün verilerinizi "anlaşılamaz" hâle getiren bir filtreymiş gibi çalışır. Herhangi biri bu verileri ele geçirse bile kullanamaz.